Ziekenhuisdieet

Ziekenhuisdieet: Ga je er snel mee afvallen of is het weer zo’n crashdieet?

Het ziekenhuisdieet lijkt op een crashdieet en is eigenlijk een manier van afvallen die voornamelijk in ziekenhuizen wordt ingezet. Het is daarom ook niet direct een dieet met commerciële insteek. Het is min of meer bij toeval dat het is overgeslagen naar de consumentenmarkt. Het is daar namelijk niet in eerste instantie voor ontwikkeld. Kennelijk is het zo populair dat het interessant is om er mee te gaan lijnen. We zijn dan ook benieuwd hoe het dieet werkt en of het echt wel zo goed is voor je. Het dieet is er namelijk geen standaard 1. Of het daarom uitermate geschikt is voor iedereen met overgewicht is dan ook nog maar de vraag. Het kan heel goed dat het als tijdelijke oplossing wordt gebruikt in ziekenhuizen. Maar uit verschillende ziekenhuisdieet ervaringen blijkt dat het dieet niet geschikt is voor lange termijn resultaten. Hier hebben wij namelijk vermoedens naar en gaan daarom het dieet ook even goed onder de loep nemen.

Waarvoor is het ziekenhuisdieet eigenlijk bedoeld?

Zoals gezegd wordt het Ziekenhuisdieet in ziekenhuizen gebruikt. Hiermee is het de bedoeling patiënten op een gezond gewicht te krijgen voor een operatie. Het is dan ook een manier om SNEL af te vallen. Of er daarna lange termijn resultaten zijn is niet zo relevant voor de ingreep. Het erom dat op het moment van opereren iemand geen overgewicht heeft. Gezien de aard van het dieet zullen de resultaten echter niet voor de lange termijn zijn. Het lijkt namelijk erg op een crashdieet.

Maar, is het nu een crashdieet of niet?

Feitelijk gezien wel! Je gaat namelijk zo weinig eten met dit dieet dat het daar wel onder valt. Het ziekenhuisdieet bestaat uit een aantal maaltijden en eetmomenten verspreid over de hele dag. Echter bestaan deze allemaal uit zeer weinig calorieën. Je krijgt op deze manier niet echt veel voeding binnen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Het is daarom ook niet echt een gezond dieet, zeker niet om langer te volgen. De lange termijn resultaten bij dit soort diëten vallen ook erg tegen. In de meeste gevallen komen mensen na dergelijke diëten weer aan. Ook is het doorschieten naar nog meer overgewicht een vaak gehoord probleem.

Ervaringen met crashdiëten

De gebruikerservaringen van crashdiëten zijn niet heel erg goed te noemen. De meeste mensen die een crashdieet volgen vallen er eerst nog wel mee af. Het ziekenhuisdieet valt dus ook onder deze noemer. Vervolgens ontstaan er vaak vervelende klachten te krijgen en/of worden veel mensen naderhand toch weer zwaarder. Mensen die dit dieet volgend zijn dan ook zeer ontevreden wanneer het niet werkt. Er moet dan weer opnieuw met een andere dieet worden begonnen. Dit kost allemaal extra tijd en geld waar niemand op zit te wachten.

De valkuilen van een crashdieet

De reden van deze problemen komt omdat het dit soort diëten de nodige valkuilen kennen. Dit komt door het ontbreken van de juiste kennis over afvallen. Snelle oplossingen werken dus vaak niet …je moet echt goed weten wat je doet.

Ziekenhuisdieet levert te weinig voeding

Je eet met dit dieet gewoon simpelweg te weinig. Hierdoor schiet je lichaam in de spaarstand. Dit zorgt ervoor dat je nog meer vetten gaat vasthouden. Je lichaam schakelt hierop over om buffers te hebben voor nog slechtere tijden. Als je dus te weinig voeding binnenkrijgt met een dieet wordt je dus alleen maar zwaarder. Zeker als je na het dieet weer vervalt in oude gewoontes. Dan zal je nog meer aankomen en zelfs zwaarder worden dan je al was. Voorkom dus dat je in dit soort situaties terecht komt en ga jezelf dan ook niet uithongeren.

Uithongeren is niet de oplossing voor lange termijn resultaten

Voor de korte termijn kan het leuk zijn even snel een paar kilo kwijt te raken. Maar dat zit er bij een verkeerd dieet ook zo weer aan. Probeer je te richten op echt resultaten en dus ook voor de lange termijn. Daar wordt je pas echt blij van!

Direct stoppen als je klachten krijgt met dit dieet

Krijg je klachten tijdens het dieet stop dan meteen. Dit kan zijn extreme honger, hoofdpijn maar ook andere serieuzere klachten. Je gezondheid staat voorop. Laat dat altijd de belangrijkste factor zijn om af te vallen, want dat is het ook!

Het Ziekenhuisdieet valt niet in het rijtje van beste diëten

De conclusie mag wel duidelijk zijn. Het ziekenhuisdieet valt niet onder de beste diëten. Sterker nog, je kan het dieet beter helemaal niet volgen als je echt wilt afvallen!