Het plezier en de voordelen van tafeltennis
2023-11-30
Redactie
De charme van Tafeltennis Voor veel mensen is tafeltennis niet alleen een spel, maar ook een manier van leven. Het is een sport die de geest en het lichaam betrekt. Hierover heb je waarschijnlijk al wel een... Lees verder
De Wereld van Tafeltennis
2023-11-30
Redactie
De Passie voor Tafeltennis Tafeltennis, ook wel pingpong genoemd, is een spel dat over de hele wereld wordt gespeeld. Het is een sport die door mensen van alle leeftijden wordt beoefend, zowel informeel op ... Lees verder
De Schoonheid van Tafeltennis
2023-11-30
Redactie
De Glans en Elegantie van Tafeltennis In de wereld van sport, heeft tafeltennis zijn eigen unieke charme. Het is een spel dat uitdaging, opwinding, tactiek en techniek combineert. Wat maakt tafeltennis zo b... Lees verder

Soolhydraatarm dieet als Cambridge dieet vervanger?

Het koolhydraatarm dieet als ideaal alternatief op het Cambridge dieet! Je zal er vast wel eens van gehoord hebben. Er wordt veel over gepraat. Logisch, want deze manier om af te vallen lijkt zeer goed te werken. Je zal met dit dieet alle producten die je zonder pardon in de winkel koopt eens goed onder de loep nemen. Het koolhydraten dieet leert je gezonde voeding te herkennen, zodat je weet waar nu echt veel voedingswaarde in zit. En welke producten je ook helpen om af te vallen. Het is nu zo onderhand wel duidelijk dat er heel veel in onze voeding zit verwerkt. Waaronder ook een hoop voedingsstoffen zoals suikers, zouten en vetten, die vaak in overmaat aanwezig zijn. Dit draagt dan ook bij buitensporig gebruik niet bij aan je gezondheid. Ook zorgt het ervoor dat heel veel Nederlanders te zwaar zijn. En deze kilo’s met man en macht weer moeten zien kwijt te raken. Dit lijkt een hele opgave, toch kan een koolhydraatarm dieet hierin de uitkomst bieden!


 

Hoe gezond is het koolhydraatarm dieet voor je?

Het is gelijk duidelijk dat dit niet zomaar even een tijdelijk oplossing is snel af te vallen. Meestal zie je bij diëten dat er wordt gegooid met kreten dat je fabuleus veel gaat afvallen. Nu moet er wel even gezegd worden dat je met het koolhydraatarm dieet echt wel snel kan afvallen. Maar er worden alleen geen loze beloftes gedaan. Het is realistisch dat je er tot 2 kilo per week mee kan afvallen. Dat is best veel en helpt je dan vaak ook in een kwestie van weken op jouw streefgewicht. Datzelfde geldt overigens ook voor het Cambridge dieet! Met de Cambridge 500 ga je helemaal snel afvallen, alleen is de vraag hoe lang je successen duren. Een ander voorbeeld waarbij dit vaak fout gaat is het ziekenhuisdieet. Het koolhydraatarm dieet is in dat opzicht wel wat anders. Zelfs als je er een paar maanden mee bezig bent valt het tijdsbestek heel erg mee. Wat veel belangrijker is, je zet iets neer voor de langere termijn. Met dit dieet leer je namelijk WEL heel veel over wat je moet eten en je hiermee op gewicht kunt blijven. Hierin kan je dan lekker variëren. En op deze manier is het ook makkelijk in te passen in jouw levensstijl. Je zal zo dan ook jouw streefgewicht weten te behouden en een heel stuk fitter en gezonder worden.

Ga je er snel mee afvallen of is het een fabeltje?

Je gaat met het koolhydraatarm dieet snel afvallen. In vergelijking met andere minder goede diëten ga je er het maximale uithalen. Het is realistisch dat je een paar kilo vet per week kan verbranden. Zijn er diëten die beloven dat je in een maandje tijd 25 kilo of meer kan afvallen, dan moet je jezelf nog eens even een keertje achter de oren krabben. Het is wel mogelijk dat je meer dan 2 kilo per week gaat afvallen. Maar dit is dan ook sterk afhankelijk van hoe strikt jij het dieet volgt. Het verschilt daarom per persoon. Gemiddeld 2 tot 2,5 kilo per week is met het koolhydraten dieet echter zeker mogelijk! Het Cambridge dieet is iets minder effectief maar nog steeds ook erg goed.

Moet je ook sporten bij het koolhydraatarm dieet?

Je hoeft niet te sporten bij het koolhydraatarm dieet. Je gaat door alleen de aanpassingen in je voeding heel erg snel vet verbranden. Voeding is namelijk de belangrijkste factor bij snel afvallen!

Sporten helpt natuurlijk altijd wel om meer vet te verbranden

Nu is het natuurlijk wel zo dat sporten altijd helpt om nog sneller vet te verbranden. Maar het begint bij je voeding. Wil je daarbij dan sporten, dan kan dat. Dit zal dan zeker een positieve bijdrage leveren bij de vetverbranding. Ook krijg je meer conditie en meer spiermassa. Sterker wordt je dus sowieso door bij dit dieet ook te gaan sporten.

Wat is nu precies de reden dat je gaat afvallen met dit dieet?

Het minderen van slechte koolhydraten, kort gezegd. Je moet flink minderen in de suikers. En ja gaat leren welke koolhydraten je wel kan eten. Dit is de sleutelfactor van het koolhydraatarm dieet. Verder zijn er natuurlijk nog meer factoren die helpen zoals minder calorieën. Dit is namelijk ook de basis bij afvallen. Minder calorieën wil overigens niet zeggen niks meer eten. Je gaat meer dan genoeg eten en gaat daarom ook echt geen honger lijden. Verder zet je met het eten van bepaalde voedingsstoffen processen in je lichaam in werking. Deze zorgen ervoor dat afvallen nog meer kracht wordt bijgezet.

Zitten er ook nadelen aan deze manier van diëten?

Ja, suikers worden vermeden in het dieet. Je kan dus niet lukraak naar snoep, cola of ander eten met veel suiker grijpen. Je leert namelijk wat echte voeding is. En hoe je hier snel mee kan afvallen. Het minderen van al deze slechte koolhydraten (waaronder ook suikers) is wel gewenning. Je zal merken dat je lichaam snel omschakelt. Hierna zal je niet snel de neiging meer hebben naar slechte producten te grijpen.

En het Cambridge dieet dan, is dat nog beter of niet?

Het Cambridge dieet is ook een dieet dat zeer goed aanslaat bij de meeste mensen. Afvallen met dit dieet is vaak erg effectief. Het neigt wel iets meer naar een eiwitdieet dan enkel en alleen maar een koolhydraatarm dieet.

Wat is het voor dieet en hoe ga je er mee afvallen?

Het Cambridge dieet is een dieet ontwikkeld door Dokter Alan Howard, een bekende voedingswetenschapper. Het dieet beschikt over een compleet eigen lijn aan producten. Deze moeten allemaal op de juiste manier uitgebalanceerd zijn. Zo ga je dan ook snel afvallen en wordt je ook gezonder. Dit is de insteek van het dieet. Hier zitten ook eiwitrijke producten bij. We zien ook dat het dieet erg veel shakes gebruikt. Hier moet je natuurlijk wel zin in hebben. Verder moet je een hoop aanschaffen en is het niet bepaald goedkoop. Iets waar je wel rekening mee moet houden.

Is het een gezond dieet en hoeveel mag je eten tijdens het afvallen?

We merken wel heel snel dat je niet erg veel mag eten in het dieet. Dit is eigenlijk een “red flag” want dit soort diëten werken meestal niet. Diëten waarbij je heel weinig mag eten vallen namelijk onder de noemer Crashdiëten. Je lichaam reageert hier niet goed op en je zal dan ook in de meeste gevallen juist meer aankomen. Je gaat namelijk met het Cambridge dieet flink lager dan het onderhoudsniveau eten. En dat is niet goed. Het lijkt in eerste instantie mooi, want dan zal je wel sneller afvallen. Niks is minder waar. Het zal je in de praktijk alleen maar verder in de problemen helpen. Met nog meer overgewicht als resultaat.

Cambridge dieet 500, heel erg streng

Er bestaan 2 manieren om het dieet te volgen, namelijk het Cambridge Weight Plan 500 en 800 met beide een andere aanpak. De eerste is de Cambridge 500 methode. De erg strenge methode. Hiermee ga je alle producten gebruiken van het dieet. Zonder enige eigen inbreng van normaal voedsel. Je moet dit wel willen. Niet iedereen vindt het eten namelijk lekker uit het dieet. Verder zal je dus ook rekening moeten houden met veel shakes. Het lijkt makkelijk maar de praktijk wijst vaak anders uit. Als je heel veel shakes moet drinken kan dit dus hinderlijk zijn. Iets om mee te nemen.

Cambridge dieet 800, streng maar iets makkelijker te volgen

De Cambridge 800 methode is nog steeds heel streng en je mag dus niet veel eten. Je mag wel iets meer eten, namelijk tot 800 calorieën meer. Dit lijkt veel, maar is echt niet veel. Een goede maaltijd heeft al meer dan deze hoeveelheid calorieën. Je zal dus niet veel meer verzadigd zijn en honger ligt nog steeds erg op de loer. Dat vervelende hongergevoel werkt dan ook niet echt in je voordeel. Het enige voordeel van de Cambridge 800 methode is wel dat je in ieder geval zelf wat voeding mag toevoegen. Dit maakt het iets makkelijker te volgen. Erg gezond is het echter niet.