Langlaufen, ook in Nederland

17-02-2010   Redactie SIH   0 reacties
Rubriek: Sport

Je hebt ze misschien al gezien op tv: de langlaufers tijdens de Olympische Spelen. Deze sport is onder  Nederlanders niet populair. Logisch,  want het kan hier niet erg vaak worden beoefend. Maar wist je dat de sport net over de grens in bijvoorbeeld de Ardennen of het Sauerland veel wordt beoefend!  En dat het af en toe ook kan in Nederland…

Wat is het?
Langlaufen is voortbewegen op latten door de sneeuw. Hierbij duw je jezelf voort met de langlaufski’s en heb je stokken in je hand. Je kunt gebruik maken van twee verschillende technieken: de klassieke waarbij je je voornamelijk afzet met de ski’s ondersteund door de stokken. Je loopt zeg maar met de ski’s. De vrije stijl lijkt wel een beetje op schaatsen, je zet je namelijk zijwaarts af. Je maakt hierbij ook meer gebruik van de stokken. 

Een langlaufstok heeft een scherpe punt om in  ijs te prikken. De latten zijn lang en smal. De latten voor de klassieke stijl zijn zo’n 20 tot 30 cm langer dan je eigen lichaam, terwijl die voor de vrije techniek korter zijn dan je eigen lichaam. 

Bij de klassieke techniek ziet de route (beter bekend als de loipe) eruit als twee sporen. Daartussen of ernaast  ligt de loipe voor de langlaufers met de vrije techniek.

De sport wordt op verschillende niveaus beoefend , van recreatief to taan volledige marathons en toertochten.  Officiele wedstrijden worden georganiseerd door de FIS.

In Nederland
Als er genoeg sneeuw ligt, kun je eigenlijk  overal in Nederland. Het vlakke landschap leent zich uitstekend voor de wintersport. Populair plekken zijn de Veluwe, Overijssel en Limburg. Bij goede sneeuwval zet Staatsbosbeheer ook routes uit. Een overzichtje van alle verenigingen in Nederland vind je op deze website. De sport valt in Nederland onder de Nederlandse Ski Vereniging. Rolskiën is de variant voor als er geen sneeuw ligt.

Over de grens
In het oosten van België zijn tientallen langlaufpistes. De meeste liggen in Ardennen, de Hoge Venen en de Eifel. Hier blijft de sneeuw vaak het langst liggen. Duitsland wordt vaak het paradijs voor langlaufers genoemd. Populaire gebieden zijn het Zwarte Woud, Sauerland, Beieren en het gebied rond de Eifel. Geliefde langlaufplaatsen over de grens zijn Winterberg en Willingen. Met een auto zijn al deze plekken gemakkelijk bereikbaar, zelfs voor een dag!Bookmark: